Waarom Polen op extreem rechts heeft gestemd en waarom dit niets met immigratie te maken heeft

Waarom heeft Polen op extreem rechts gestemd in de Europese verkiezingen?
Veel mensen vragen zich af hoe het komt dat een land dat bijna platgewalst werd door Hitler en zijn troepen voor extreem-rechts kiest. Een land waar bijna iedereen blank is, praktisch geen immigranten wonen (buiten die enkel Vietnamezen die in de kledinghandel actief zijn).
Verschillende professionals en politici buigen zich over dit fenomeen, terwijl het antwoord vrij simpel is: omdat extreem-rechts de mensen op het platteland hun waardigheid heeft teruggegeven.

Even een korte historische uitleg. Na de val van het communisme stortte het hele sociale systeem ineen en werden de mensen aan zichzelf overgelaten. De wet van de sterkste. Sommigen maakten het, werkten zich op en creëerden eigen firma’s. Anderen vertrokken naar het buitenland en stuurden geld op naar huis om in het onderhoud van hun gezin te voorzien. Anderen bleven achter op het platteland, zonder uitzichten, zonder de opleiding/wil/kans om iets van zichzelf te maken.
Het sociale vacuüm dat door de val van het communisme was gecreëerd, werd op het platteland door de katholieke kerk ingenomen, in de steden dan weer door private ondernemingen. Wij in België beseffen nog steeds niet hoe goed we het hebben dat we bvb. een sport kunnen beoefenen dat voor een groot deel gesponsord word door de Vlaamse overheid.

Hierbij komt het feit dat wij in het westen compleet niet beseffen hoe arm het Poolse platteland wel niet kan zijn. Al heeft de Europese Unie mee gezorgd voor de bouw van autostrades en wegen, de gewone man op het platteland heeft er niet veel aan, als die geen eigen auto bezit. (De ineenstorting van het openbaar vervoer buiten de steden is een artikel apart waard. Maar ja, sommige mensen zitten vast op het platteland, zonder vervoer.)
Wij zijn opgegroeid in een wereld waar het als normaal wordt beschouwd dat jouw woning lopend water, gas en elektriciteit heeft. Waar je straat verhard is met beton, een goot heeft en waar het openbaar vervoer je minstens een keer per uur met de dichtstbijzijnde stad verbindt. We hebben ook een scheef getrokken beeld van afstanden in ons klein landje. Op het Poolse platteland daarentegen kom je nog steeds heel vaak straten tegen die eigenlijk zandwegen zijn. Huizen zonder lopend water, met alleen een waterput. Of als er dan lopend water is, geen elektriciteit, maar een steenkoolkachel of een houtkachel. Brood wordt vaak niet per stuk gekocht, maar in vier gedeeld. Op het platteland houdt de winkelbediende een schriftje bij waar je “op de pof” kan kopen. En ja, dus ook sigaretten per stuk.

Hierbij komt nog het ongelooflijke superioriteitsgevoel van de mensen in de Poolse steden (en vooral Warschau) tegenover het “plebs” op het platteland.

Hoe heeft extreem rechts deze mensen zover gekregen dat ze op hen zouden stemmen?
Heel simpel, door kindergeld in te voeren: 500 złoty, zo’n 125 euro per kind, vanaf het tweede kind.En binnen twee maanden vanaf het eerste kind. In een land waar het gemiddelde loon tussen 400 en 700 euro ligt en waar 60% van de vrouwen niet werkt, is dit ene gigantische cash injectie.
Wat voor effect heeft dit gehad?
Het heeft heel veel mensen hun waardigheid terug gegeven. 30 jaar na het communisme heeft Polen het westen nog steeds niet ingehaald. Al zijn de vorderingen enorm, toch voelt een grote groep mensen zich buitengesloten, een soort “tweederangsburger”.
Dankzij de 500+ (want zo heet het kindergeld in de volksmond) zijn de allerarmste kinderen uit de armoede gehaald. De kleine bedragen in de schriftjes van de winkelbedienden zijn geschrapt en moeders kunnen nu in de basisbehoeftes van henzelf en hun kinderen voorzien.

De samenwerking tussen de extreem rechtse partij PIS en de katholieke kerk heeft ervoor gezorgd dat de mensen na de kerkdienst op zondag allemaal naar het stemhokje zijn vertrokken om op PIS te stemmen. Al heeft mer dan de helft van de Poolse bevolking niet gestemd bij de Europese verkiezingen, de 19% van extreem rechts is een harde kern die zal blijven stemmen.

Nu, wat moeten we hieruit concluderen?
Terug, heel simpel: mensen moeten eerste in hun basisbehoeften voorzien zoals voedsel, kleren, zich een onderdeel voelen van een geheel. De oppositie moet stoppen met eendel van de bevolking uit te lachen, buiten te sluiten, de schuld te geven van hun eigen armoede, want dit zal er niet voor zorgen dat deze mensen ineens op hen gaan stemmen. Het zorgt alleen voor meer polariseren.

Men moet begrijpen dat de grootste fout die, na de val van het communisme, gemaakt werd, het ineenstorten van de sociale structuren was. Deze moeten terug heropgebouwd worden met belastingsgeld en niet aan de katholieke kerk over gelaten worden.

De media moet uit haar ivoren middenklasse toren komen en de realiteit en de noden van het platteland onder ogen komen.

Wat men ook dringend moet beseffen, is dat als iemand bezig is met overleven, men geen tijd en plaats heeft in zijn/haar hersenen om aan zaken als “scheiden van de machten” of “Europese Commissie” te denken. Hier zijn onderzoeken naar gedaan. Een brein in armoede reageert net als een brein in tijden van oorlog: op survival mode.

Want wees eerlijk, als een moeder moet kiezen tussen een partij die haar geld geeft wat haar in staat stelt om schoenen voor haar kinderen te kopen, zal ze op hen blijven stemmen.

Waarom de moord op de president van Gdańsk politiek is

Gisterenavond werd de president van Gdańsk, Paweł Adamowicz, op de finale van WOŚP, de liefdadigheidsorganisatie, neergestoken met een 15 cm lang legermes. Dit terwijl hij geld inzamelde voor medisch materiaal voor baby’s en kinderen. Vandaag overleed hij aan zijn verwondingen. Vervolgens begon de moordenaar blij rond te springen op het podium, totdat hij gegrepen werd door de veiligheidsdiensten. Wat is er zo speciaal aan deze moord dat men het in Polen het einde van de beschaving noemt?

Eerst zal ik jullie uitleggen wat WOŚP is en waarom dit zo belangrijk is. Kijk, het “groot orkest van de kersthulp” (want zo vertaal je WOŚP – Wielka Orkiestra Świątecznej Pomocy) begon als een klein initiatief van de organisator Jurek Owsiak om geld in te zamelen voor broodnodig medisch materiaal voor kinderen met hartkwalen waar de Poolse ziekenhuizen en klinieken aan ontbrak. Nu, 27 jaar later verbreekt het elk jaar haar record aan opbrengsten en bindt mensen van alle klassen, strekkingen en groeperingen. Allen, behalve de extreem rechtse PIS partij die nu aan de macht is.
Het grote probleem voor PIS is dat WOŚP niet afhangt van een partij maar dit alles overstijgt. Je kan WOŚP niet omkopen of manipuleren en haar roem stijgt elk jaar. Na de feestdagen kijkt elke Pool uit naar de finale van WOŚP. Elk dorp, organisatie of bedrijfje doet mee. Sterren en politici verkopen zichzelf via etentjes, scrabble spelletjes of persoonlijke bezoeken aan het parlement. Op de dag van de finale gaan kinderen samen met hun ouders op pad om geld in te zamelen en we voelen ons allemaal verbonden. Het maakt niet uit of wie je bent, waar je vandaan komt en hoeveel je geeft, Iedereen die een centje in de bus steekt krijgt een hartje opgeplakt. En in de lift, als je een vreemde tegenkomt met een hartje, dan glimlachen we naar elkaar, wetende dat we del uitmaken van iets groters, iets dat ons overstijgd.
De publieke Poolse omroep maakt heel dit initatief bekend op tv. Dat was toch zo totdat PIS aan de macht kwam. Toen moest J. Owsiak met zijn WOŚP verdwijnen. Om de en of andere reden werkte het monddood maken van WOŚP niet en heeft de organisatie de voorbije 3 jaar meer bijeengehaald dan ooit tevoren.

Dat de moord juist plaats vond tijdens dit evenement, kan niemand begrijpen.
Dat deze moord geen persoonlijke wraak was, moet blijkbaar wel worden toegelicht omdat dit ook niet bij iedereen doordringt.
Zie, toen de PIS partij aan de macht kwam namen ze de openbare omroep volledig over. Honderden mensen werden ofwel ontslagen ofwel vertrokken ze vrijwillig omdat ze niet aan de propaganda willen meedoen. En over welke propaganda hebben we het? Iedereen die niet pro PIS is, is de vijand. Hoe doe je dat? Bijvoorbeeld door president Adamowicz een “corrupte anti-Poolse crimineel” te noemen of “de kanker van de Poolse democratie” tijdens het avondnieuws. Adamowicz werd vorig jaar iets meer dan 100 keer aangevallen door de staatstelevisie (aldus K. Leski) LINK Door keer op keer politici van andere partijen aan te vallen, aan te zetten tot haat en geweld.
De Poolse extreem rechtse jeugdorganisatie “Młodzież Wszechpolska” heeft vorig jaar een doodsakte uitgebracht van president Adamowicz. Er werd een klacht neergelegd, maar drie dagen geleden heeft de openbare aanklager besloten de zaak te sluiten. Vorig jaar deed de openbare aanklager hetzelfde in de zaak van de opgehangen politici. Dat waren foto’s van hoofden van politici van de PO partij (waar Adamowicz vroeger toe behoorde) die op geimprovisioneerde guillotines werden gehangen.
Blijkbaar is dit allemaal “vrije meningsuiting’. Ikzelf ben van mening dat de grens tussen “politicus x is een klootzak en ik haat hem” en “we moeten politicus x vermoorden door hem op te hangen” echt wel duidelijk is.

Het aanzetten tot haat door zowel de regering als de openbare media, het monddood maken van het rechtssysteem, dit alles heeft ertoe geleid dat de grens van dreigen met moord tot moord overschreden werd. De vraag is niet waarom dit gebeurd is maar hoe het komt dat het nu pas is gebeurd? Men heeft dit zien aankomen, we hebben dit keer op keer gedurende de geschiedenis meegemaakt. De vraag luidt nu: wie wordt het volgend slachtoffer?

Jurek Owsiak heeft zojuist ontslag genomen.
Mijn mede-Vlamingen, Belgen, heel de wereld weet nu wie Paweł Adamowicz was. Ik wens dat jullie allemaal WOŚP leren kennen. Deze organisatie bindt mensen die anders nooit samen zouden zijn gekomen. Deze organisatie ondersteunt leven waar extreem rechts de dood zaait. De afgelopen jaren hoort men hier en daar de stem om Owsiak en WOŚP voor de Nobelprijs te nomineren. Ik hoop met gans mijn hart dat dat gebeurt en dat hij wint en dat overal ter wereld WOŚP navolg krijgt.

Onderwijshervormingen in Polen leiden tot chaos

De Poolse minister van onderwijs, Anna Zalewska, is bezig met grote hervormingen in het Pools onderwijs. Sinds september dit jaar is de leerplicht verlaat worden van 6 naar 7 jaar en vanaf volgende jaar zullen de gymnasia (= eerste 3 jaar middelbaar) verdwijnen en vervangen worden door 8 jaar lager onderwijs gevolgd door 4 jaar middelbaar onderwijs (lycea). 7000 gymnasia zullen verdwijnen en het geheel zal zo’n 900 miljoen kosten. Maar achter deze structurele hervormingen gaat een diepere hervorming schuil: het herschrijven van de leerstof zelf, vooral de recente geschiedenis. Continue Reading

miskraam = 3 jaar cel in Polen

Vorige week zondag zijn de Poolse vrouwen massaal op straat gekomen protesterend tegen de nieuwe wetgeving omtrent abortus. De nationaal-socialistische PIS regering heeft namelijk een wetsvoorstel klaar dat abortus in alle gevallen zou verbieden en vrouwen die durven een miskraam te hebben zouden aan de magistraat bewijzen moeten voorleggen dat het niet om een illegale abortus gaat. Continue Reading

de zuiveringen zijn begonnen en ik ben bang

Toen we de eerste keer op straat kwamen om te protesteren tegen de destabilisering van het constitutioneel hof door de Poolse regering, waren we boos, maar positief ingesteld en vol energie. We kwamen op voor de democratie en de rechtstaat en hadden zowel de grondwet als Europa achter ons. We voelden ons sterk samen. We voelen ons nog steeds sterk samen, alleen heeft de boosheid plaats gemaakt voor angst.

Continue Reading

Wanneer de bejaarden op straat komen dan weet je dat het menens is

Op zaterdag 19 december 2015 zijn wij, Polen, massaal op straat gekomen om te protesteren tegen het ondemocratisch bewind van de huidige PIS regering. Wij zijn in alle grote Poolse steden en overal ter wereld opgestaan om aan te tonen hoe belangrijk democratie voor ons is. Van Warschau tot Brussel tot Tokio stonden wij met Poolse vlaggen te zwaaien en het Pools volkslied te zingen. Zoals ik al eerder heb beschreven wat de nieuwe Poolse regering, die pas een maand aan de macht is, allemaal uitvoert om de democratie onderuit te halen, begint de situatie alsmaar gevaarlijker te worden. Continue Reading