Waarom de moord op de president van Gdańsk politiek is

Gisterenavond werd de president van Gdańsk, Paweł Adamowicz, op de finale van WOŚP, de liefdadigheidsorganisatie, neergestoken met een 15 cm lang legermes. Dit terwijl hij geld inzamelde voor medisch materiaal voor baby’s en kinderen. Vandaag overleed hij aan zijn verwondingen. Vervolgens begon de moordenaar blij rond te springen op het podium, totdat hij gegrepen werd door de veiligheidsdiensten. Wat is er zo speciaal aan deze moord dat men het in Polen het einde van de beschaving noemt?

Eerst zal ik jullie uitleggen wat WOŚP is en waarom dit zo belangrijk is. Kijk, het “groot orkest van de kersthulp” (want zo vertaal je WOŚP – Wielka Orkiestra Świątecznej Pomocy) begon als een klein initiatief van de organisator Jurek Owsiak om geld in te zamelen voor broodnodig medisch materiaal voor kinderen met hartkwalen waar de Poolse ziekenhuizen en klinieken aan ontbrak. Nu, 27 jaar later verbreekt het elk jaar haar record aan opbrengsten en bindt mensen van alle klassen, strekkingen en groeperingen. Allen, behalve de extreem rechtse PIS partij die nu aan de macht is.
Het grote probleem voor PIS is dat WOŚP niet afhangt van een partij maar dit alles overstijgt. Je kan WOŚP niet omkopen of manipuleren en haar roem stijgt elk jaar. Na de feestdagen kijkt elke Pool uit naar de finale van WOŚP. Elk dorp, organisatie of bedrijfje doet mee. Sterren en politici verkopen zichzelf via etentjes, scrabble spelletjes of persoonlijke bezoeken aan het parlement. Op de dag van de finale gaan kinderen samen met hun ouders op pad om geld in te zamelen en we voelen ons allemaal verbonden. Het maakt niet uit of wie je bent, waar je vandaan komt en hoeveel je geeft, Iedereen die een centje in de bus steekt krijgt een hartje opgeplakt. En in de lift, als je een vreemde tegenkomt met een hartje, dan glimlachen we naar elkaar, wetende dat we del uitmaken van iets groters, iets dat ons overstijgd.
De publieke Poolse omroep maakt heel dit initatief bekend op tv. Dat was toch zo totdat PIS aan de macht kwam. Toen moest J. Owsiak met zijn WOŚP verdwijnen. Om de en of andere reden werkte het monddood maken van WOŚP niet en heeft de organisatie de voorbije 3 jaar meer bijeengehaald dan ooit tevoren.

Dat de moord juist plaats vond tijdens dit evenement, kan niemand begrijpen.
Dat deze moord geen persoonlijke wraak was, moet blijkbaar wel worden toegelicht omdat dit ook niet bij iedereen doordringt.
Zie, toen de PIS partij aan de macht kwam namen ze de openbare omroep volledig over. Honderden mensen werden ofwel ontslagen ofwel vertrokken ze vrijwillig omdat ze niet aan de propaganda willen meedoen. En over welke propaganda hebben we het? Iedereen die niet pro PIS is, is de vijand. Hoe doe je dat? Bijvoorbeeld door president Adamowicz een “corrupte anti-Poolse crimineel” te noemen of “de kanker van de Poolse democratie” tijdens het avondnieuws. Adamowicz werd vorig jaar iets meer dan 100 keer aangevallen door de staatstelevisie (aldus K. Leski) LINK Door keer op keer politici van andere partijen aan te vallen, aan te zetten tot haat en geweld.
De Poolse extreem rechtse jeugdorganisatie “Młodzież Wszechpolska” heeft vorig jaar een doodsakte uitgebracht van president Adamowicz. Er werd een klacht neergelegd, maar drie dagen geleden heeft de openbare aanklager besloten de zaak te sluiten. Vorig jaar deed de openbare aanklager hetzelfde in de zaak van de opgehangen politici. Dat waren foto’s van hoofden van politici van de PO partij (waar Adamowicz vroeger toe behoorde) die op geimprovisioneerde guillotines werden gehangen.
Blijkbaar is dit allemaal “vrije meningsuiting’. Ikzelf ben van mening dat de grens tussen “politicus x is een klootzak en ik haat hem” en “we moeten politicus x vermoorden door hem op te hangen” echt wel duidelijk is.

Het aanzetten tot haat door zowel de regering als de openbare media, het monddood maken van het rechtssysteem, dit alles heeft ertoe geleid dat de grens van dreigen met moord tot moord overschreden werd. De vraag is niet waarom dit gebeurd is maar hoe het komt dat het nu pas is gebeurd? Men heeft dit zien aankomen, we hebben dit keer op keer gedurende de geschiedenis meegemaakt. De vraag luidt nu: wie wordt het volgend slachtoffer?

Jurek Owsiak heeft zojuist ontslag genomen.
Mijn mede-Vlamingen, Belgen, heel de wereld weet nu wie Paweł Adamowicz was. Ik wens dat jullie allemaal WOŚP leren kennen. Deze organisatie bindt mensen die anders nooit samen zouden zijn gekomen. Deze organisatie ondersteunt leven waar extreem rechts de dood zaait. De afgelopen jaren hoort men hier en daar de stem om Owsiak en WOŚP voor de Nobelprijs te nomineren. Ik hoop met gans mijn hart dat dat gebeurt en dat hij wint en dat overal ter wereld WOŚP navolg krijgt.

Onderwijshervormingen in Polen leiden tot chaos

De Poolse minister van onderwijs, Anna Zalewska, is bezig met grote hervormingen in het Pools onderwijs. Sinds september dit jaar is de leerplicht verlaat worden van 6 naar 7 jaar en vanaf volgende jaar zullen de gymnasia (= eerste 3 jaar middelbaar) verdwijnen en vervangen worden door 8 jaar lager onderwijs gevolgd door 4 jaar middelbaar onderwijs (lycea). 7000 gymnasia zullen verdwijnen en het geheel zal zo’n 900 miljoen kosten. Maar achter deze structurele hervormingen gaat een diepere hervorming schuil: het herschrijven van de leerstof zelf, vooral de recente geschiedenis. Continue Reading

miskraam = 3 jaar cel in Polen

Vorige week zondag zijn de Poolse vrouwen massaal op straat gekomen protesterend tegen de nieuwe wetgeving omtrent abortus. De nationaal-socialistische PIS regering heeft namelijk een wetsvoorstel klaar dat abortus in alle gevallen zou verbieden en vrouwen die durven een miskraam te hebben zouden aan de magistraat bewijzen moeten voorleggen dat het niet om een illegale abortus gaat. Continue Reading

de zuiveringen zijn begonnen en ik ben bang

Toen we de eerste keer op straat kwamen om te protesteren tegen de destabilisering van het constitutioneel hof door de Poolse regering, waren we boos, maar positief ingesteld en vol energie. We kwamen op voor de democratie en de rechtstaat en hadden zowel de grondwet als Europa achter ons. We voelden ons sterk samen. We voelen ons nog steeds sterk samen, alleen heeft de boosheid plaats gemaakt voor angst.

Continue Reading

Wanneer de bejaarden op straat komen dan weet je dat het menens is

Op zaterdag 19 december 2015 zijn wij, Polen, massaal op straat gekomen om te protesteren tegen het ondemocratisch bewind van de huidige PIS regering. Wij zijn in alle grote Poolse steden en overal ter wereld opgestaan om aan te tonen hoe belangrijk democratie voor ons is. Van Warschau tot Brussel tot Tokio stonden wij met Poolse vlaggen te zwaaien en het Pools volkslied te zingen. Zoals ik al eerder heb beschreven wat de nieuwe Poolse regering, die pas een maand aan de macht is, allemaal uitvoert om de democratie onderuit te halen, begint de situatie alsmaar gevaarlijker te worden. Continue Reading