De verborgen rijkdom van de Donbas

Elke dag oorlog met de separatisten in Donbas kost Oekraïne 5,5 miljoen dollar. En dat terwijl deze enkel 7% van het landoppervlakte in handen hebben.

Waarom blijft Oekraïne deze oorlog volhouden? Wat is er zo speciaal aan de Donbass?

De oblasten Donetsk en Luhansk zijn de meest geïndustrialiseerde en dichtbevolkte van heel Oekraïne. Voor de burgeroorlog bestond de oblast Donetsk uit 4,5 miljoen inwoners en Luhansk uit 2 miljoen. Op dit ogenblik schat men dat er nog 2 miljoen mensen aanwezig zijn in het gebied dat door de separatisten wordt gecontroleerd.

Donbass is landbouwgrond, het centrum voor zware industrie, mijnen en metallurgie. Er staan zowat 70 000 fabrieken, gaande van metallurgie, machinebouw, chemie, energie tot de wapenindustrie. De oblast Donetsk omvat 20% van het industriepotentiaal van Oekraïne.

Donbas is goed voor 70% van haar steenkool en 80% van haar cokes ontginning. Het produceert 20% van het BBP van Oekraïne en 25% van haar export.

In deze streek hebben de oligarchen hun grootste fortuinen verkregen. Rinat Achmetov, de rijkste man van Oekraïne en de heerser van Donetsk heeft 100 000 mensen onder zich werken.

Het is in deze streek dat de parlements- en presidentsverkiezingen zich werkelijk afspeelden.

Het is niet te verwonderen van de inwoners van de Donbas altijd het gevoel hadden dat ze heel Oekraïne onderhielden. Wat ze jammergenoeg niet beseften, was hun geprivilegieerde positie, dat na het toeslaan van de economische crisis in 2008 niet meer houdbaar bleek. In 2013 bedroegen de inkomsten van de oblast Donetsk 16,3 miljard UAH, en de uitgaven 41 miljard UAH (= 5 miljard dollar). Hetzelfde in de oblast Luhansk: 9,4 miljard UAH inkomsten tegenover 21 miljard UAH uitgaven (= 2,8 miljard dollar). Dit naast verschillende privileges, zoals goedkoper gas, subsidies voor mijnen, extra sociale uitkeringen, en Oh ja, blijkbaar betaalden ze ook praktisch geen belastingen. In 2014 vergat de Donbas 6,7 miljard UAH aan belastingen te betalen aan de centrale regering (= 450 miljoen dollar). En neem in gedachten dat de regering in dat jaar aan de Donbas de volgende subsidies toekende: 19,6 miljard UAH (= een dikke miljard dollar) aan Donetsk en 14,6 miljard UAH aan Luhansk (= bijna 1 miljard dollar).

Neen, Oekraïne wil dit gebied niet kwijt, daarvoor hebben ze al te veel in geïnvesteerd, zowel financieel als menselijk kapitaal, die de VN schat op 6000 mensen in 6 maanden tijd, aan beide zijden van het conflict. De vraag is hoe ver ze zullen gaan om de Donbas terug te winnen.

Bronnen:

http://www.polityka.pl/tygodnikpolityka/swiat/1610229,1,czy-warto-umierac-za-donieck.read

http://www.dw.de/un-more-than-6000-killed-in-ukraine-war/a-18288419 (Deutsche Welle)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *