Wanneer de bejaarden op straat komen dan weet je dat het menens is

Op zaterdag 19 december 2015 zijn wij, Polen, massaal op straat gekomen om te protesteren tegen het ondemocratisch bewind van de huidige PIS regering. Wij zijn in alle grote Poolse steden en overal ter wereld opgestaan om aan te tonen hoe belangrijk democratie voor ons is. Van Warschau tot Brussel tot Tokio stonden wij met Poolse vlaggen te zwaaien en het Pools volkslied te zingen. Zoals ik al eerder heb beschreven wat de nieuwe Poolse regering, die pas een maand aan de macht is, allemaal uitvoert om de democratie onderuit te halen, begint de situatie alsmaar gevaarlijker te worden.

Vrijdagnacht om 1h30 is de Poolse minister van Defensie, A. Macierewicz, dankzij een nagemaakte sleutel, het onderzoekscentrum van de NATO in Warschau binnengevallen. Een voor een worden functionarissen van de publieke diensten vervangen door PIS-gezinden. De regering probeerde dit ook met de voorzitter van het constitutioneel tribunaal te doen, maar dit is in strijd met de grondwet. Dat is ook de reden waarom de regering het verslag van 9 december van het tribunaal niet wilde publiceren, waarin stond dat ze de voorzitter niet mochten afzetten (het niet publiceren is trouwens ook in overtreding met de grondwet).

Het communisme ligt nog te vers in het geheugen van de mensen om deze acties te pikken. Op het protest van zaterdag waren in Warschau 20 000 mensen aanwezig. Ik was er een van. Ik heb om mij heen gekeken en was verbaasd over de verscheidenheid aan mensen. Er waren zowel jonge als oudere mensen, gezinnen met kinderen, koppels, groepen vrienden en bejaarden met wandelstokken aanwezig.

Wanneer er bejaarden komen protesteren dan kan je je inderdaad ongerust beginnen te maken. Deze mensen hebben de oorlog meegemaakt, ze hebben vrienden en familieleden zien sterven voor hun neus en hun stad met de grond gelijk zien maken door een dictatoriaal regime. Na de oorlog hebben ze hun gezinnen in de dictatuur van het communisme moeten stichten. Ze hebben gevochten voor onze vrijheid, zij en hun kinderen zijn geïnterneerd geweest en na een dergelijk leven horen ze recht te hebben om hun laatste jaren in vrijheid en rust door te brengen. Het feit dat deze mensen zich geroepen voelen om voor de DERDE keer voor vrijheid en voor de democratie op te komen, dan weet je dat het menens is, dat de situatie gevaarlijk is.

Liefste oudere generatie, het spijt mij dat jullie dit moeten meemaken. Ik ben heel trots dat jullie er waren, maar het spijt mij dat jullie er moesten zijn. Maar wees gerust, we nemen de fakkel van jullie over en zullen blijven strijden voor de democratie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *