de zuiveringen zijn begonnen en ik ben bang

Toen we de eerste keer op straat kwamen om te protesteren tegen de destabilisering van het constitutioneel hof door de Poolse regering, waren we boos, maar positief ingesteld en vol energie. We kwamen op voor de democratie en de rechtstaat en hadden zowel de grondwet als Europa achter ons. We voelden ons sterk samen. We voelen ons nog steeds sterk samen, alleen heeft de boosheid plaats gemaakt voor angst.

Ik ben bang. Sinds het laatste protest en de feestdagen heeft zowel de wetgevende als de uitvoerende macht in een razendsnel tempo het ene besluit na het andere ingevoerd. Geen enkele zesjarige mag volgend jaar naar het eerste leerjaar. Ze moeten allemaal in de kleuterklas blijven zitten. Pas als ze 7 zijn, “mogen” zij onderwijs genieten.

De zuivering van de nationale media (radio, televisie en het nationaal nieuwsagentschap) is begonnen. De hoofden van de openbare zullen morgen ontslagen worden, zowel bij de televisie als de radio. Ze zullen vervangen worden door mensen die het parlement verkiest. Vannacht is er een wet gestemd waardoor alle journalisten die voor de openbare media werken hun job gaan kwijtraken. Ze moeten namelijk kunnen bewijzen dat ze tot de nieuwe functie van de media kunnen bijdragen. Wat houdt deze in? Wel, de nationale media zullen de christelijke en patriottische waarden moeten dragen en zullen genoodzaakt zijn om de standpuntenA van de kamer, het senaat en de president te verspreiden. Ook zullen zich zich elk jaar moeten verantwoorden voor wat ze publiceren. De nationale media worden op deze manier herleid tot het nieuwe propagandamiddel van de PIS-partij die de absolute meerderheid heeft is zowel kamer als senaat en de president heeft geleverd.

Zaterdag gaan we weer massaal de straat op. Deze regering is alles waar onze ouders en grootouders voor hebben gevochten teniet aan het doen. Ik ben kwaad maar ook bang, vooral bang. Ik zie beelden voor mij van de vrouwenprotesten in Teheran van 1979 tegen het verplicht dragen van de hoofddoek, ik zie het Hongaars protest van 1959 en ook de staking van de scheepswerf in Gdańsk van 1980. Al dezer protesten werden onderdrukt. Wat zal er zaterdag gebeuren?

Bron: press.pl

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *