miskraam = 3 jaar cel in Polen

Vorige week zondag zijn de Poolse vrouwen massaal op straat gekomen protesterend tegen de nieuwe wetgeving omtrent abortus. De nationaal-socialistische PIS regering heeft namelijk een wetsvoorstel klaar dat abortus in alle gevallen zou verbieden en vrouwen die durven een miskraam te hebben zouden aan de magistraat bewijzen moeten voorleggen dat het niet om een illegale abortus gaat.

Op dit ogenblik heeft Polen al een van de meest restrictieve abortuswetgevingen in Europa. Abortus kan enkel in 3 gevallen: bij verkrachting, wanneer het leven van de zwangere vrouw in gevaar is of wanneer de foetus misvormd of zwaar ziek is.

Waarom is deze situatie zo gevaarlijk? Het ontneemt vrouwen namelijk het recht om te leven.

Pre-natale waterpunctie wordt verboden, omdat het een minimale kans tot miskraam heeft. Neem het geval van een buitenbaarmoederlijke zwangerschap (wanneer het embryo zich buiten de baarmoeder besteld, meestal in de eileiders). Dit leidt in bijna alle gevallen tot de dood van de zwangere vrouw omdat de groei van het embryo de eileider laat ontploffen. Wetende dat de vrouw zal sterven en dat het embryo nooit voldragen zal worden, zal de Poolse vrouw door de nieuwe wetgeving toch dood moeten gaan. En als ze durft naar het buitenland te gaan om haar leven te redden, wacht haar een celstraf van 3 jaar wanneer ze terug naar Polen komt.

Dit zal in gevallen van verkrachting ertoe leidden dat vrouwen niet meer naar de politie zullen durven gaan om een aanklacht in te dienen vermits ze onmiddellijk door een arts zullen worden behandeld om te zien of ze niet zwanger zijn. Dit zal verkrachters vrij spel geven.

Vrouwen zullen ook moeten kunnen bewijzen dat een miskraam geen illegale abortus was. Dit creëert een hele stresserende situatie voor vrouwen die een kinderwens hebben. Volgens de US National Library of Medicine zullen 50% van alle bevruchte eitjes sterven, meestal voordat de vrouw zelfs beseft dat de zwanger is en zal 15 tot 20% van de zwangere vrouwen een miskraam hebben, meestal in de eerste 7 weken van de zwangerschap. Dit heeft te maken met problemen met de chromosomen. De kans op een miskraam stijgt naarmate een vrouw ouder wordt. Met deze informatie ter hand, stel je nu in de plaats van een Poolse vrouw die een familie wil starten, maar dan wetende dat ze elke miskraam moet bewijzen zijnde een echte miskraam. Dit zal heel veel stress creëren bij de vrouwen. Langs de andere kant zullen vrouwen bang zijn om langs een gynaecoloog te gaan want dan wordt de zwangerschap bevestigd en moeten ze deze voldragen.

Ik begrijp niet wat de Poolse regering bezielt of waarom Poolse vrouwen dood moeten. Pro-life is dit niet, want wat heb je een een dode moeder en kind. Misschien spiegelt de PIS partij zich aan het regime van Ceausescu, de communistische dictator van Roemenië wiens strikte anti-abortusregime tot overvolle weeshuizen heeft geleid waar kinderen uitgehongerd en aan hun lot overgelaten werden.

Wat ik wel weet is dat dit mij bang en kwaad maakt, het ontneemt mij niet enkel als vrouw het recht om te leven maar blijkbaar ben ik ook ineens geen mens meer. En wat als je als vrouw naar Polen op vakantie of op zakenreis gaat en een miskraam hebt? Ik wil er niet aan denken. Daarom gaan we vandaag weer massaal de straat op. Voor het recht van alle vrouwen om als mens erkend te worden.

 

US National Library of Medicine, Gazeta Wyborcza

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *