Putin, je had de Krim beter niet geannexeerd

Het is meer dan een jaar geleden dat Rusland de Krim heeft geannexeerd, en daarbij ook de energie -en mijnsectoren als mede de haven.

Putin hoopte dat door de annexatie van de Krim de South Stream Pipeline verplaatst zou kunnen worden. De Zwarte zee is erg diep en het leggen van de South Stream Pipeline zou enorme kosten met zich meedragen, waarvan al bijna 5 miljard is uitgegeven. Door de pijplijn via de Krim te laten lopen, zouden de kosten veel lager liggen. En op deze manier kon Oekraïne omzeild worden als transitland voor de toevoer van gas aan de balkan.

Dat was de theorie, de praktijk is iets anders. Mede door de westerse sancties zit Gazprom in financiële moeilijkheden. De kosten voor de constructie van de pijplijn zijn met 40% gestegen.

De Europese Commissie heeft laten weten dat meerdere overeenkomsten getekend door Rusland en EU landen niet in overeenstemming zijn met de EU-wetgeving. Gazprom kan bvb. niet zowel de producent als de leverancier van gas zijn.

De annexatie heeft Rusland ongeveer 82 miljard $ gekost, aldus het OSW. Het zal nog duurder uitkomen, vermits het budget van de Krim voor 2/3 afhankelijk was van centrale transfers vanuit Oekraïne. Voor Sevastopol is dit zelfs 80%. Hierbij komt nog dat de Krim voor 90% van haar water en voor 80% van haar energie afhangt van Oekraïne.

Om de communicatie tussen de Krim en Rusland in stand te houden, wordt een brug gebouwd op de Straat van Kertsj. Kosten werden in maart geschat op 1,4 miljard $. Dit bedrag is nu opgelopen tot 4 miljard $ en zal waarschijnlijk nog stijgen vermits Rusland deze weg wil gebruiken om de Krim van energie, water en goederen te voorzien. De brug moet dagelijks 40 000 auto’s kunnen laten passeren en krijgt ook een treinverbinding om het transport van personen te kunnen vergemakkelijken. De Russen hebben deze zomer namelijk de Krim links laten liggen als vakantiebestemming en daar wil de regering in Moskou wat aan doen. De bouw is onlangs begonnen maar zal niet gemakkelijk verlopen omwille van de moeilijke geografische ligging. De brug zal 19 km lang zijn en 35 m boven het zeeniveau staan. Men verwacht binnen 4 jaar klaar te zijn.

In de kostenberekening heeft men nog geen rekening gehouden met de gelijkschakeling van de lonen en pensioenen (Russische lonen en pensioenen liggen gemiddeld 2,5 hoger dan de Oekraïnse). Ook houdt men geen rekening met wat toeristische sector te lijden zal hebben door de machtswissel. De transport en toerismesector hebben een injectie van 4 a 5 miljard $ nodig.

Maar zal dit ook gebeuren?

In februari zijn de eerste protesten begonnen. De buschauffeurs in Simferopol staakten, sommigen waren sinds januari niet betaald. Volgens de minister van Financiën van de Krim had hij al drie maanden geen geld gekregen van de centrale regering in Moskou, aldus tvn24. In maart heeft de minister van Financiën Vladimir Levandovski laten weten dat enkel de lonen voor januari betaald zullen worden. En hiervoor moet men een lening aanvragen bij de Moskouse banken.

In hoeverre is deze situatie op lange termijn houdbaar?

En vergeet de 300 000 tataren niet de absoluut tegen een hereniging met Rusland zijn. Ze zijn niet vergeten hoe Stalin in 1944 bijna 200 000 tateren uit de Krim heeft verbannen. Rusland reageert hierop door de toegang van hun leiders naar de Krim te ontzeggen, razzi’s op scholen, moskeeën en de tv-zender ATR. Tateren worden opgepakt en verdwijnen.

Leer uit je geschiedenis Rusland! Zowel onder de tsaar als onder het communisme hebben jullie deze fout gemaakt.

Bronnen: tvn24, osw, the Guardian, ten 24, OSW

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *