Oekraïne, de graanschuur van Europa

Volgens het Ministerie van Agrarisch Beleid en Voedsel in Oekraïne, heeft het land sinds het begin van 2014/2015, en rekenend vanaf 3 maart, 24,683 miljoen ton graan geëxporteerd. Meer bepaald, 9,37 miljoen ton tarwe, 3,871 miljoen ton gerst en 11,398 miljoen ton mais.

Oekraïne staat als langer bekend als de graanschuur van Europa. Het bezit de grootste oppervlakte aan landbouwgebied in Europa (als men Rusland buiten beschouwing laat). Oekraïne heeft 41,5 miljoen hectaren land beschikbaar voor agrarische productie, wat overeenkomt met 70% van het hele landoppervlakte. 32 miljoen hectaren ervan wordt gebruik voor landbouw.

Dit is voor te danken aan de kwaliteit van het land (de zogenaamde zwarte aarde) en het gunstige klimaat. Hierdoor kamt het land vaak met overschot. Zo heeft men tot op vandaag 5,2 miljoen ton tarwe geproduceerd, terwijl de binnenlandse vraag enkel 2,1 miljoen ton bedraagt.

Oekraïne is een van Europa’s grootste graanproducten. Ze zijn de grootste producent en exporteur van mais, de tweede grootste van zonnebloemolie en toonaangevend in de productie en export van tarwe en gerst.

Landbouw is het landa’s tweede grootste exportproduct na de staalindustrie.

Putin’s beslissing van januari 2015 om de graanexport vanuit Rusland een halt toe te roepen zal in het voordeel zijn van Oekraïne, aldus de USDA.

De kans is groot dat Oekraïne binnenkort de tweede grootste graanproducent ter wereld zal worden (na de VS).

Bronnen: Kyiv Post, Financial Channel, Bloomberg, OSW, Ukrainian Grain Association

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *