sancties beginnen effect te hebben op Wit-Rusland

Wit-Rusland, ook wel de laatste dictatuur van Europa genoemd, een land dat sinds 1994 geregeerd wordt door dezelfde president, Alaksandr Lukashenko, lijkt stilaan van koers te veranderen. Zou dit te maken kunnen hebben met de sancties die het westen op zowel haar als haar enige partner, Rusland, heeft geplaatst?

Eerder deze week liet het officieel persagentschap BelTA weten dat alle 6 politieke gevangenen bevrijd zullen worden op bevel van Lukashenko. Dit geldt ook voor de voormalige presidentskandidaat Mikola Statkevich. Na de verkiezingen van 19 december 2010 werd Statkevich opgepakt en vervolgens veroordeeld voor 6 jaar voor het organiseren van massale protesten. Hij bleef dit altijd ontkennen. De EU, VS en internationale mensenrechtenorganisaties hebben hem als politieke gevangene bestempeld.

In oktober vinden nieuwe presidentsverkiezingen plaats in Wit-Rusland. Ook al ligt de uitkomst vast, toch is Lukashenko bang om van Statkevich een martelaar te maken. Het bevrijden van de politieke gevangenen was ook een eis van de EU en de VS om de relaties met Minsk te verbeteren. De westerse sancties tegen Wit-Rusland waren versterkt na de agressieve reactie op de volksopstand in 2010.

De band met Rusland zelf staat op gespannen voet. Russische media merken op dat er alsmaar meer sprake is van anti-Russische retoriek. President Lukashenko wil dat de regering een strenger beleid voert tegen illegaal gestoken alcohol, dat volgens hem, voornamelijk vanuit Rusland komt, en de volksgezondheid bedreigt. Enkele dagen gelden heeft hij het Kremlin ervan beschuldigt haar belofte om nieuwe wapens te leveren niet na te komen.

Wit-Rusland is lid van de Euroaziatische Ecnomische Unie, o.l.v Rusland, die als doel heeft het vrij verkeer van kapitaal en goederen te bevorderen en de economieën van de vaste leden te versterken. Maar de Unie is niet gewassen tegen te westerse sancties. Rusland heeft geen geld voor Lukashenko en met de Wit-Russische economie gaat het heel slecht.

Ook begint Lukashenko bang te worden voor de Russische agressie. Hij heeft laten weten dat Wit-Rusland geen tweede Oekraïne wil worden. Het is kiezen tussen de pest en de cholera en na een kwarteeuw als president weet hij dat het gevaarlijk is om te afhankelijk te worden van Putin. Deze stappen dienen zowel het westen als zijn eigen volk te overtuigen dat hij het goed voorheeft. En beter een dictator dan een burgeroorlog zoals in Oekraïne, is zijn mening. De vraag is in hoeverre hij dit spel zal kunnen blijven spelen.

Bronnen: tvn24, tvn24 b, Polityka

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *